
Bijzondere dieren die je in de dierenwinkel kunt tegenkomen
Bij dierenwinkels zijn verschillende soorten dieren te vinden. Denk hierbij aan verschillende soorten knaagdieren en vissen. Ook komt het voor dat dierenwinkels bepaalde soorten reptielen verkopen. Maar heb jij al eens van onderstaande diersoorten gehoord of ze gespot in een dierenwinkel bij jou in de buurt?.
Chinchilla
Chinchilla’s zijn knaagdieren die graag samen met soortgenoten leven. Als je een chinchilla wilt aanschaffen kun je dus het best gelijk een soortgenootje aanschaffen, zodat de chinchilla zich prettig voelt. In tegenstelling tot andere knaagdieren zoals konijnen en cavia’s houdt je een chinchilla doorgaans in een ruime kamer volière. Ze houden erg van afleiding dus zorg ervoor dat er genoeg takken en plankjes zijn waar ze op kunnen klimmen. De bodem van de volière kun je bedekken met houtkrullen, zorg ervoor dat er ook een bak met chinchillazaad in de volière staat. Chinchilla’s nemen namelijk graag een zandbadje om hun huid te verzorgen. Als voer kun je het best chinchillavoer kopen, hun darmen zijn namelijk erg gevoelig. Veel groente zoals kool of sla verdragen ze niet, geef ze dit dus niet! Een chinchilla wordt ongeveer 15 jaar oud als hij goed verzorgd wordt.
Skinny cavia
De gewone cavia is een erg bekend huisdier, maar zijn naakte broertje kennen de meeste mensen niet. Skinny cavia’s zijn 20 tot 30 centimeter lang en echte groepsdieren. Ze hebben een levensverwachting van 4 tot 8 jaar. Het is belangrijk dat een skinny cavia net als zijn behaarde soortgenoten genoeg ruimte heeft en onbeperkt hooi kan eten. Er zijn ook een aantal verschillen tussen de skinny en een gewone cavia. De skinny eet meer, heeft meer verzorging nodig voor zijn huid en is ontzettend vriendelijk. Het is de meest tamme soort cavia’s die er bestaat. Wel is hij erg gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals kou en tocht. Geef de skinny’s dus een plekje waar ze het warm hebben en zorg voor een aantal warme schuilplekjes in de kooi.
Baardagaam
Een baardagaam is een hagedis die erg tam gemaakt kan worden. Ze zijn van nature niet agressief en vrij makkelijk te verzorgen. Dit maakt ze geschikt als huisdier voor een beginnend reptielenhouder. De baardagaam is van nature solitair dus één dier is voldoende, hij heeft geen behoefte aan soortgenoten. Bij het houden van meerdere baardagamen is de kans op een vechtpartij aanwezig. Een baardagaam leeft in een terrarium, het opzeten en inrichten hiervan is een groot karwei. Er moet onder andere rekening gehouden worden met de ventilatie en de temperatuur in het terrarium. Als voeding hebben ze voor de helft dierlijk voedsel nodig, zoals krekels, zijderupsen en kleine knaagdieren zoals nestmuizen. Voor de andere helft bestaat hun voeding uit groenten, zoals andijvie, witlof en paardebloemen. Houd er wel rekening mee dat een baardagaam in de aanschaaf erg prijzig is. Laat u goed informeren over de verzorging als het de eerste keer is dat u een reptiel in huis neemt.
Zeepaardjes
Een zeepaardje, ookwel hippocampus, valt onder de groep van vissen. Ze hebben zowel een inwendig als uitwendig skelet en kunnen van kleur veranderen. Ze eten levende diertjes die in hun bek passen, zoals plankton, garnaaltjes en kreeftjes. Het is mogelijk om thuis zeepaardjes te houden, maar er is veel voor nodig. Zo heb je een bak van minimaal 100 liter nodig voor 2 tot 4 zeepaardjes. Het zijn erg kwetsbare dieren die zorgvuldig onderhouden moeten worden. Zorg in het aquarium voor verschillende schuilplekken door plantjes neer te zetten, zoals caulerpa. Zeepaardjes kunnen zich hieraan vastklampen en ze eten kleine organismen die in de plant zitten. Vergeleken met andere vissen hebben zeepaardjes erg warm water nodig, van 24 tot 30 graden Celsius. Een zeepaardje kan ongeveer 4 tot 7 jaar oud worden. Omdat de verzorging van een zeepaardje erg nauw komt raden wij zeker aan om veel informatie op te vragen voor je overgaat tot de aanschaf van deze diertjes.
Op August 16, 2018