Artikel afbeelding

Is een kat het juiste huisdier voor jou?

Een kat zal voor het grootste gedeelte van de verzorging afhankelijk van jou als baas zijn. Met de juiste zorg kan een kat al gauw een leeftijd van 15 jaar of meer bereiken. Hieronder kun je in een kort overzicht lezen wat jou kan helpen bij het nemen van de beslissing om een kat als huisdier te nemen.

Katten zijn stille en trotse levensgenieters

Ben je regelmatig van huis door bijvoorbeeld werk, dan is een kat meer geschikt als huisdier dan een hond. Katten zijn huisdieren met een geheel eigen karakter die vooral trots zijn op hun zelfstandigheid. Ze slapen en luieren wanneer ze willen, blijven lekker de hele nacht weg als ze daar zin in hebben en kunnen zich prima vermaken terwijl jij weg bent. Elke keer wanneer je thuis komt zal de kat je begroeten met de grootste vorm van genegenheid, snorrend en op zoek naar een knuffel van de baas.

Als je een oudere kat neemt in plaats van een kitten, is de kans groter om alles te weten te komen over de eigenaardigheden en gewoonten. Heb je een huishouden met jonge kinderen dan is het aan te raden om een kat met een zacht en rustig karakter te kiezen. De kans is dan groter dat de kat de drukte en snelle bewegingen beter zal tolereren.

Dingen om over na te denken bij de aanschaf van een kat

Medewerkers van bijvoorbeeld een dierenasiel hebben de ervaring dat zwerfkatten vaak de meest liefdevolle katten kunnen zijn. Het nadeel is dat er geen medische of familiegeschiedenis bekend is. Deze katten zijn vaak lang zonder onderdak of voedsel geweest en zijn zeer dankbaar voor hun nieuwe onderdak, het regelmatige voedsel en de lekkere warme en veilige slaapplek.

Elke kat houdt van een goede verzorging

Kiezen voor een langharige of kortharige kat? De meeste langharige katten moeten tenminste om de dag worden gekamd of geborsteld. Sommige langharige katten moeten in bad worden gedaan en vergen een professionele en intensievere verzorging. Een langharige kat is erg mooi maar bepaal goed of je deze zorg wel kunt bieden. Kortharige katten vereisen een minder intensieve verzorging.

Ik wil graag een schootkat

Katten zijn dieren met een eigen karakter en persoonlijkheid. Katten kunnen zich gedragen als een echte schootkat of als een zelfstandig dier dat geheel zijn eigen gang gaat. Bij de aanschaf van een kitten kan de eerste aanblik vertederend, lief, speels of een beetje gek zijn. Al deze eigenschappen zeggen niets over hoe een kat zich in de toekomst zal ontwikkelen.

Een speelse kat of een bankkussen

Wilt u een kat om mee te kroelen en te knuffelen, op schoot te hebben of leuk mee te spelen? Over het algemeen zijn kortharige katten een stuk energieker dan langharige katten. Wil je een kat met veel energie en altijd in voor een spelletje, kies dan voor een kortharige kitten. Bepaalde kattenrassen, zoals de Abessijn of de Siamees, zijn zeer speels en intelligent. Perzische katten worden vaak de kussens van de bank genoemd en zijn qua karakter waarschijnlijk de meest gemakkelijke katten.

Wordt het karakter van de kat net als zijn moederpoes

Hoewel het nuttig is om je te verdiepen in de verschillende rassen, is het ook belangrijk te weten dat een ras niet alles zal vertellen over de persoonlijkheid van jouw aanstaande huisdier. Wees bereid om een gokje te wagen. Katten zijn puur gefokt om hun uiterlijk met de persoonlijkheid als bijzaak.

Bij een kat ben jij de onderdaan en koning kat laat zich kriebelen, gaat knorren, eten en slapen wanneer het hem of haar uitkomt. Denk je al deze eigenschappen te waarderen en kun je de verzorging nakomen dan krijg je een fantastisch dier in huis dat je keer op keer met de grootste liefde zal opwachten bij thuiskomst.

Op March 3, 2017