Artikel afbeelding

De juiste papegaaienkooi

Hoe kies je de juiste kooi?

Elke kooi is eigenlijk te klein! Als je bedenkt uit welke natuurlijke leefomgeving jouw vogel komt dan is het niet moeilijk te concluderen dat elke kooi, hoe groot ook, eigenlijk altijd te klein is. Daarom is het belangrijk dat jouw vogel minimaal een keer per dag uit zijn kooi kan. Een standaard of een speelboom is dan een onmisbare accessoire.

Budget

Zie je jouw droomkooi en kom je een stukje budget tekort, spaar dan nog heel even door zodat je achteraf geen spijt krijgt van een gedwongen keuze.

Hoe groot moet een kooi nou eigenlijk zijn?

Voor het houden van een papegaai in een kooi moet de vogel moet zich vrij kunnen bewegen. De papegaai moet zijn vleugels helemaal uit kunnen slaan zonder de wanden van de kooi te raken. Bij grote papegaaien wordt de spanwijdte van de vleugels met 1,5 vermenigvuldigd om de minimale maat van de papegaaienkooi te bepalen. Onder spanwijdte verstaan we 2 maal de vleugellengte + de breedte van de rug. Dit vermenigvuldigd met 1,5 geeft dan de minimale breedte. Let op met het ophangen van speelgoed en/of (slijt) stokken: deze kunnen het dier in zijn bewegingsvrijheid belemmeren. Kortom: hoe meer ruimte hoe prettiger jouw vogel zich zal voelen.

Kwaliteit van de kooi

Alle deurtjes van drinkbak, voederbak en nestkastdeur dienen goed en stevig vergrendeld te zijn, jouw vogel is vindingrijker en eerder ontsnapt dan je denkt. Stevige beveiligde sloten zijn een must.

Bijna al onze modellen papegaaienkooien hebben stevige design draaisloten op de voederbakdeurtjes die je flink kunt aandraaien zonder gebruik te maken van een sleutel. Deze sloten zijn beslist niet open te krijgen door parkieten, papegaaien en kleine kinderen.

Zorg voor stevige voederbakken, zodat deze niet kapot geknabbeld kunnen worden. De voederbakken van Original Strong zijn in RVS uitvoering voor een duurzaam en langer gebruik. De voederbakken bij onze kooien zijn voorzien van een extra beveiliging aan de binnenzijde van het deurtje waardoor het vrijwel onmogelijk is dat de voederbak omhoog kan worden gewipt.

Zwenkwielen

Om een (zware) papegaaienkooi eenvoudig te verplaatsen, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, zijn stevige zwenkwielen een vereiste. Zwenkwielen met schroefdraad hebben de voorkeur in verband met hun betere stabiliteit en functionaliteit.

Opvangranden

Papegaaien zijn over het algemeen vrij rommelige eters die het vooral erg leuk vinden om niet gewenst voedsel over de rand te gooien. De opvangranden vangen de meeste voedselresten en ontlasting op waardoor de ruimte rondom de kooi aanzienlijk schoner blijft.

Op March 3, 2017