Artikel afbeelding

De aanschaf van een konijnenhok

Neem in het belang van jouw huisdier altijd een ruim konijnenhok. Een konijnenhok met voldoende leefruimte moet tenminste 1 meter breed zijn. Kies bij meerdere konijnen een grotere maat (vanaf 120 cm). Mocht je slechts een beperkte ruimte tot je beschikking hebben dan is een hok met onderren of een extra verdieping de ideale oplossing. Hierdoor heb je op een beperkt vloeroppervlak een maximum aan leefruimte voor jouw konijn ter beschikking.

Een hok of kooi mag niet te laag zijn, een volwassen konijn moet de mogelijkheid hebben af en toe rechtop te gaan staan. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van je hok; is het een dwergkonijn of juist een Vlaamse reus?

Een buitenruimte om eens even lekker de pootjes te strekken is natuurlijk helemaal ideaal. Kies daarom voor een hok met een permanente buitenren.

Als je meerdere konijnen bij elkaar wilt houden, dan is de beste combinatie meerdere konijnen van hetzelfde geslacht. Daarbij kun je de mannetjes het beste laten castreren en de vrouwtjes steriliseren om zo eventuele vechtpartijen en geslachtsdrift (als ze volwassen zijn) te voorkomen.

Konijnen kunnen tegen kou, maar hebben een hekel aan vocht, vrieskou, tocht en felle zon. Zet het hok dus uit de zon en op een tochtvrije plaats. In de winter zou je het hok kunnen verplaatsen naar de schuur/garage of eventueel voorzien van een winterrolgordijn. Konijnen hebben moeite met grote overgangen in temperatuur. Verplaats ze daarom niet van een warme woonkamer naar buiten in de vrieskou of andersom.

Zorg voor voldoende afleiding en uitdaging. Denk hierbij aan speeltjes en speelhuisjes. Je zult zien dat jouw konijn zich een stuk prettiger zal voelen.

Kortom: Kies (afhankelijk van jouw budget) het ruimste konijnenhok of een hok met een bovenverdieping of onderren.

Op March 3, 2017